Zavirite u hobitovu kuću

Share it:
Džeksonov film “Hobit” zasnovan na istoimenoj Tolkinovoj knjizi donosi Novom Zelandu horde turista koji obilaza lokacije na kojima je film sniman. Posljednja atrakcija u nizu je “Hobitova kuća”.



Kuću je dizajnirao arhitekta Piter Arčer i prepoznatljiva je po kružnim ulaznim vratima. Upravo je kroz ta vrata reditelj Piter Džekson izašao i zakoračio na binu tokom svečane premijere prvog dijela filmske trilogije.



Kameno zdanje obraslo travom i niskim rastinjem ispunjeno je originalnim predmetima koje su poklonili Tolkinovi fanovi iz cijelog svijeta, ali i ličnim stvarima ovog pisca, poznatog po trilogiji “Gospodar prstenova”.



Tople drvene grede koje se nadvijaju iznad masivnog kamina dominiraju kućom, baš kao što je Tolkin pisao u svojim knjigama. Upravo se dio originalnih rukopisa pisca čuva u ovoj malenoj kući.



Kako sve veći broj Tolkinovih, ali i Džeksonovih fanova posjećuje Novi Zeland, Džekson je odlučio da kuću pretvori u muzej, pa je tako “Hobitova kuća” postala još jedna važna stavka u turističkim vodičima.



“Hobit” je jedan od Toliknovih romana pisanih o zamišljenoj Srednjoj zemlji. Knjiga je završena 1936. godine da bi se prvo izdanje pojavilo u prodaji godinu dana kasnije. Iako je prvo pisana kao knjiga namijenjena djeci, ubrzo je prerasla okvire literature za najmlađe, postajući sa “Gospodarom prstenova” jedan od fenomena dvadesetog vijeka.








Share it:

zanimljivosti

Post A Comment:

0 comments: